Vénusz (komótos) előre indulása a Halakban

A hiány érzésével való szembesülés (ami lehet az idő, a kedv, a boldogság, a szeretet, az önbecsülés, a pénz stb.) az egyik leggyakoribb jelzője a retrográd időszakoknak, amely egyfajta passzivitást, dinamika-vesztést is jelölhetnek. Kétségtelen, hogy a haladás fontos lépcsőfoka ez is, mert ilyenkor nem előre kell rohannunk, hanem eltávolodnunk a régitől. Attól a régitől, amit, ha folytatunk, rossz irányba visz.  

Aphrodité a habokból kiemelkedő szerelem és a szépség istennője a görög mitológiában

A Vénusz hathetes hátráló mozgása után április 16-án előre indult, de még nagyon lassú. Április 7-től folyamatosan a Szaturnusz kvadrátjában van, ez is lassította, amelyből április 25-től szabadul  végleg. A Vénusz ezzel párhuzamosan a Chironnal áll együtt, amely működésbe hozta a Vénusz-sebeket: alacsony önbecsülés, egyedülléttől, veszteségtől, elutasítástól való félelem, továbbá a szeretet kimutatásával és viszonzásával kapcsolatos egyensúlytalanságokat, görcsös megfelelési kényszert stb. A párkapcsolatok őszinteségi próba elé lettek állítva, na és a realitások elé.

A Szaturnusz – mint a nagy tanító az életünkben – a Vénusz találkozásában a szokásostól eltérően többet időzött ebben a kvadrátban, így a változás is mélyebb, régi érzések kerültek felszínre, többet lehettünk egyedül, vagy több elvárással és felelősséggel (Szaturnusz) kell/kellett megbirkóznunk. Bármi is a kihívás most, az időzítés fontos és a minőség, ami felé haladni kívánunk, mert egy minőségi változásban vagyunk benne. Minden retrográd időszak jó arra, hogy fordítsunk a helyzetünkön. Ez egy belső folyamatnak kell lennie. Óvatosnak kell lennünk, mert itt még nem állunk készen az újra. A régitől való eltávolodás azonban időszerű. A régi mintáinkba való visszacsúszás elég gyakori, de nem hiba, ha felismerjük azokat időben.

A retrográd időszak a negatív tulajdonságokat jobban láthatóvá teszi. Például, ha nem érezzük a megbecsülést (Szaturnusz) abban, amit eddig elértünk (Szaturnusz) könnyebben megjelenik a kritikus és ítélkező szemlélet – jellemzően ez a maximalista emberekre igaz. A maximalista emberek, akik szeretik irányítani az embereket, kezükben tartani a dolgokat, azok például rosszul viselik, ha őket terelik bizonytalan helyzetekbe, amelyek a bizonytalanságukat keltheti. Perfekcionista a Vénusz-Szaturnusz, vagy a Bak Vénusszal születettek, de ugyanez nem ritka a Kos Vénusz, Skorpió Vénusz és a Szűz Vénusz állásnál sem. Őket – ha a horoszkópjukban is van személyes érintettség a Vénusz retrográd időszaka stresszesebben érinthette.

Minden bolygó részt vesz tapasztalataink gyarapodásában, amelynek ritmusát és mikéntjét az egyéni horoszkópból lehet megfelelően értelmezni. Általános tendenciaként azt tapasztaltam, hogy az önbecsülésükkel küzdő emberek élték meg nehéznek a márciust vagy az áprilist. A többiek inkább passzív nyugalomban. A Vénusz előre haladásával meg kell tanulnunk többet adni és leküzdeni a nehézségeket. A Karma törvénye szerint amit adunk, azt visszakapjuk.

A Nap április 19-én késő este belépett a Vénusz uralta Bika jegyébe. Tervezzük meg és osszuk be az időnket, hogy jusson idő az élet fizikai örömeinek élvezetére is! Amire pedig vágyunk, azt szerezzük is meg, ahogyan azt a Bikák teszik! Legyen az álomutazás, álom meló, álom otthon, bármi, tegyünk érte!

A Merkúr április 21-én visszalépett a Kos jegyébe. Kb. április 25. és május 12-e között az Uránusszal együttállásban lesz, kimozdíthat a megszokott kerékvágásból. Mozgalmas időszakot jelöl, váratlan helyzetekkel, meglepetésekkel, furcsa találkozásokkal, hírekkel, döntésekkel, amelyek új utakat nyithatnak meg előttünk.