Retrográd Merkúr – Ezekre figyelj!

Az egész világ most átmeneti állapotban van. Ilyenkor nem célszerű a jövőre vonatkozóan nagy döntéseket hozni. Nem most van itt az ideje az új autó- vagy lakásvásárlásnak. Használjuk fel ezt az átmeneti időszakot (augusztus 13-szeptember 5.) a jelen állapotok felmérésére, újragondolására, vagy a hétköznapjaink, a munkánk átszervezésére! Az átrendeződés azon a területeden zajlik, ahol a retrográd bolygó energiái összpontosulnak. Néhány jó tanács, amikre érdemes figyelni, mialatt a Merkúr a Szűz és az Oroszlán jegyében éppen hátrál:

1. Ne vállald túl magad!

Vannak időszakok, amikor haladunk és figyelmünk a jövőre és az új dolgokra irányul. Ez megváltozik a Merkúr irányváltásával. Megálljt parancsol bizonyos folyamatoknak. Ha most akarsz belekezdeni azokba a munkákba, projektekbe, amikbe eddig bele se szagoltál, ne is kezdj bele! Különben hektikus hetek várnak rád, nő a kapkodás és a figyelmetlenség. Várj, amíg a bolygó ismét előre indul. A meglévő ügyekre, befejezetlen projektekre, hibajavításokra kell most fókuszálni, mindarra, amire korábban nem volt idő.

2. A késleltetés nem hátrány

Legalábbis akkor nem, amikor a Merkúr retrográd. Azért lassulnak le ilyenkor a dolgok, hogy legyen időd újraértékelni mi történik körülötted. Azok a dolgok, amiket erőltetsz a retrográd szakaszban, azokhoz később kénytelen leszel visszamenni ugyan azon az úton, hogy kijavítsd a hiányosságokat, hibákat, amik eredetileg is megvoltak.  Ha például elégedetlen vagy a munkáddal, ne erőltesd most a felmondást. Előbb értsd meg a valódi okait az elégedetlenségednek! Ennek hiányában az új munkahelyeden ismét hasonló helyzetben találod magad, talán még nehezebben is, hogy feldolgozd, amit korábban nem tudtál.

3. Meg kell emészteni a dolgokat!

A Szűz jegyéhez társítjuk a beleket, a hasüreget, az anyagcsere folyamatokat. Ezért az emésztés itt kiemelt jelentőségű. A retrográd Merkúr esetében – és akinek a radixában retrográd a Merkúr – a felgyülemlett információkat fel kell dolgozni, meg kell emészteni. A legtöbbször tudat alatt van egy tiltakozás valami ellen, amit nem tudtunk befogadni. Ennek oka gyakran az, hogy nem rendelkeztünk elég információval, vagy túl nagy volt a társadalmi nyomás. Bármi is legyen, a hiányzó kapocs megtalálása a jövő sikerének a kulcsa.

Adj időt magadnak, tervezz, hozd felszínre ami értékes és lépj túl a kételyeiden. Fotó 123 RF

4. Kommunikációs nehézségek, félreértések

Az elmúlt időszak külső impulzusait fel kell dolgozni, fáradtság és mentális kimerülés is jelentkezhet. Aki épp egy emésztési folyamatában van benne, annak muszáj mentálisan távolságot tartania önmaga és a világ között, hogy világos, objektív képet kapjon, merre vezet a jövő, hova tart. Bizonyos eltávolodás ilyenkor szükségszerű. A kommunikációban jellemző a passzivitás, az emberek jobban el vannak foglalva saját maguk világával, terveivel, gondolataival, problémáival. Ha valaki most nem keresi a társaságod, nem feltétlen jelenti azt, hogy nem vagy már neki fontos, sokkal inkább jelentheti azt, hogy térre van szüksége és arra, hogy legyen saját élete is, ahogyan neked is.

5. Régi barátok, ismerősök felbukkanása

A Merkúr visszafelé haladása gyakran”visszahoz” embereket az életünkbe. Vagy azért, hogy felüdítsen, kiszakítson a hétköznapokból, nosztalgiázzunk, hiszen retrográd időszakban vagyunk, vagy azért, mert dolgunk van még vele, valamilyen új információt a megjelenése képvisel számunkra. Meglehet, van valami, ami nem lett kimondva, megbeszélve, vagy nem úgy, ahogyan az igaz, vagy akkor gondoltuk. Az is gyakori, hogy többet gondolunk a régi ismerőseinkre, barátainkra, akik aztán “véletlen” felbukkannak a szupermarketben vagy csörög a telefon.

6. Várj az autóvásárlással és a nagy beruházásokkal!

Lehetnek új terveid a jövőre nézve, de azok megvalósításával jobb megvárni a bolygó előre indulását. A retrográd időszakban bölcsebb, ha újragondoljuk a terveinket, megvizsgáljuk a szükségleteinket, anyagi helyzetünket, valóban az-e a legmegfelelőbb autó a számunkra, ténylegesen szükségünk van-e rá stb. Az amit most nagyon kedvezőnek gondolunk, nem az. Bizonyos kompromisszumokkal jár. (Az autó itt behelyettesíthető új munka vagy új lakás stb, opciókkal.) Amikor egy bolygó már előre indul, máshogy látjuk a dolgokat, jobb megoldásokat találhatunk, és még meggondolhatjuk magunkat. Mivel ez az újragondolás időszaka, a cégek is ugyanezt teszik. Ezzel érdemes kalkulálni. Ráadásul napfogyatkozáshoz közel még annyira sem tanácsos új vállalkozásokba kezdeni.

7. Elbizonytalanodás

Felerősödhet a kétely, hogy amit elterveztünk, az nem fog sikerülni. A Szűz Merkúr maximalista és rosszul viseli a bizonytalanságot és azt, ha a dolgok nem a megszokott ütemben haladnak. Aggódhatunk a pénzügyek miatt. Mindez növeli a kritikai hajlamot és az idegességet. Kell, hogy a fejünkben átforduljanak a kishitűséggel, a kudarccal kapcsolatos félelmek, és a nagy elképzelések, tervek mellé tudatosítsuk, hogy a bátorság, a rendezettség és az önfegyelem megléte elengedhetetlen a megvalósításhoz. Amiben hiányunk van, ott tegyünk rendet, hogy mire a bolygó előre indul, kételyek nélkül bátran elindulhassunk.

 

A retrográd Merkúr nem ritkaság, évente kb. 3 alkalommal kerül retrográd mozgásba három héten át. Általánosságban a döntési folyamtok lelassulnak, akadozhat a kommunikáció, az internet, késlekedés az ügyintézésben, nő a kritikusság, az értetlenség, figyelmetlenség, a befeszülés. Számíthatunk közlekedési nehézségekre, késésekre, sztrájkokra, elromlanak a háztartási berendezések, lemondják a találkozónkat stb. Az univerzum  ilyenformán is küldi a jeleket. Önmegfigyelés és a belső munka kifejezetten támogatott a retrográd időszakban. 

A Szűz jegyében a Merkúr egy évvel ezelőtt volt retrográd (2016. augusztus 30-szeptember 22.), 6 évet kell várni, hogy újra a Szűz jegyében forduljon retrográd mozgásba. A következő retrográd Merkúrra azonban nem kell ilyen sokat várni. A következő retrográd Merkúr ciklusok jönnek:

2017. Augusztus 13 – Szeptember  5, kezdődik a Szűz 11°38 , vége az Oroszlán 28°25
2017. December 3 – December 22, Nyilas 29°15-Nyilas 13°
2018. Március 22 – Április 15. Kos 16°54 – Kos 4°47
2018. Július 27 – Augusztus 18. Oroszlán 23°24 – Oroszlán 11° (A Mars is retrográd a Vízöntőben)

Kapcsolódó cikkek: Miért ne mondjunk fel retrográd Merkúr alatt?
Közelgő események: Vénusz-Mars Program 1. szeptember 2-3. , Kezdő asztrológiai tanfolyam szept.14.