Nyugati asztrológia vagy indiai? Vagy mindkettő…

Nekem mindkettő. 15 év nyugati asztrológia mellett 7 éve tanulom az indiai asztrológiát. A két rendszer önmagában tökéletes és közben külön-külön nézve nagyon más. Nemcsak azért, mert az egyik kör ábra, a másik négyzetes, amin el kell igazodni, hanem azért is, mert az egyikben a Nap a legfontosabb planéta, míg a másik rendszerben a Hold. Az indiaiban például a Hold a nyugatitól eltérően nem vonatkozik a feleségre, ellenben a Vénusz jelölni fogja a feleséget egy férfi képletében, a férjet pedig a Jupiter egy nő képletében. Egyre több nyugati asztrológust vonzza az indiai asztrológia, és vált át végül a védikusra. Óriási elköteleződéssel jár bármelyiket is tanuljuk, mivel hihetetlen mélységei és lehetőségei vannak mindkettőnek, amelyeket éveken át lehet tanulni, sőt egy életen át. Én nem adtam fel a nyugatit, mert egy stabil alap maradt, az indiait mellé emelve a kettőt párhuzamosan nagyon jól lehet használni.

Az indiai rendszer egyik különlegessége és óriási előnye a nyugatival szemben, az úgynevezett időperiódusok használata, a dasha rendszer. Fő és alperiódusok vannak. Ezt sokkal pontosabbnak találom, mint a nyugati prognosztikai technikákat.

A Vimshottari Dasha rendszer azt feltételezi, hogy egy adott ember 120 évig él, és 9 bolygó szakaszból áll: Ketu 7 év, Vénusz 20 év, Nap 6 év, Hold 10 év, Mars 7 év, Rahu 18 év Jupiter 16 év, Szaturnusz 19 év és a Merkúr 17 év ebben a sorrendben. Összeadva 120 év.

Az indiai asztrológiában 27 Holdház van, amiket nakshatráknak hívunk. A Hold helyzetéből állapítjuk meg a dashákat. A születéskor kezdődő dasha (periódus), vagyis mahadasha a nakshatrát uraló bolygó lesz, amelyikben a Hold áll.  Például, ha valakinek a Holdja a Chitra nakshatrában áll, amit a Mars ural, az az egyén a Mars (Ma) főperiódussal kezdi az életét és utána – ahogy a képen is látható, a Rahu fő periódussal folytatja 4,7 éves korában. Aki pl. marsikus nakshatrában születik, jellemző lesz rá, hogy  lendülettel és szenvedéllyel kezd bele dolgokba.

 

Április 18-án kezdődik Londonban a 20. BAVA (British Association for Vedic Astrology) Nemzetközi Asztrológiai Konferencia, ami hivatalosan április 24-ig tart. A mostani a lesz a 20. alkalom, hogy megrendezésre kerül, ezért ez most különleges lesz. A több napból álló konferencia minden évben megrendezésre kerül nagyhírű védikus tanítókkal, mint Komilla Sutton vagy Sanjay Rath. Szerencsés vagyok, hogy idén is ott lehetek. Minden évben van egy fő téma, ami köré az előadások épülnek. Tavaly az élet 4 fő célja volt középpontba helyezve, idén a Nakshatra Dashák és az események időzítése. Izgatottan várom az előadásokat és a találkozást az ismerős arcokkal.

Május 6-án indítom el az első védikus tanfolyamot, ami a kezdő szinttől indul. Ennek részleteit itt találjátok, akit érdekel, várom sok szeretettel.