Föld és víz – lefele és befele

Energiahiányos időszakban vagyunk. A választ az elemekben keressük! Az elemek (föld, víz, tűz, levegő) egyensúlyának vizsgálata megadja, hogy milyen pszichikus erők hatnak ránk. Ritka az, amikor csak két elem és két állatövi jegy dominál az égen: jelenleg a Bak és a Skorpió. A Merkúr ma belépett a Bak jegyébe – ezzel 5 -re emelkedett a száma azon bolygóknak, amelyek a Bak (föld) jegyében járnak. Az összes többi a víz jegyekben. (Az Uránusz kivétel – évek óta a Kos jegyében jár, illetve a Hold, amely két és fél naponta jegyet vált, ezért ezektől tekintsünk el.)

A föld és víz elemek dominancia mindent lefele húznak a realitás és az érzelmek irányába. A föld azt akarja, hogy álljunk két lábbal stabilan a földön, és találjunk rá a valódi stabilitásra. A víz elem érzelmi energiákat mozgat, a figyelmünket a saját szükségleteinkre irányítja. Ezek hiányában megborulunk.  A föld és a víz jól tud egymással működni, ezért ezekhez az energiákhoz a föld (Bika, Szűz, Bak) és a víz (Rák, Skorpió, Halak) jegyek valamivel kedvezőbben tudnak kapcsolódni, mint más jegyek. Azonban ha globálisan nézzük, a másik két elem hiánya miatt ez a felállás senkinek sem könnyű. Hiányzik a tűz, ami az életerőt képviseli, az élni akarást, a lelkesedni tudást, az élet értelmét adja, és energiahiányossá teszi ezt az időszakot. A tűz elem hiánya hajlamosít a depresszióra. A tűz elem hozza a feszültséget, a változatosságot az életünkbe, amitől pezsegni tud. Most ez nincs.  A másik elem, a levegő hiánya – a tűz kiegészítője, inspirálója – a kapcsolatok hiányát vagy a kapcsolatokban rejlő örömök csökkenését hozhatja, illetve a fő probléma, hogy az önmagunkkal szembeni kritikusság, észlelés, objektivitás, rálátás is hiányzik. Mindemellett nehezebb szórakoztató társasággá válni vagy ilyennek részese lenni.

A túl sok föld – ráadásul egy jegyben – hoz nagyfokú koncentráltságot, egy (munka)feladatra való fókuszálást, a gyakorlati és szakmai életben való helytállást, kedvezőtlen esetben beszűkültséget, szkeptikusságot, anyagiasságot, merevséget. A Bak jegye a kemény munkának, a kitartásnak, a felelősségvállalásnak, az önfegyelemnek. Hozza a felnőtté válás szükségességét. Ha a munkánkban most nem tudunk kiteljesedni, vagy túl nagynak érezzük az előttünk álló feladatokat, akkor az önértékelés itt szenvedhet és különféle kapaszkodókat kereshetünk. A víz elem túlsúlya hozhat szélsőségességet, túlreagálhatjuk a dolgokat, visszahúzódást is adhat, ha nem tudunk megbirkózni valamilyen feladattal. A vágyakozások és a bizonytalanságok, az egymásnak ellentmondó érzések fokozódhatnak, illetve a szenvedésre való hajlam is.

A föld és a víz túlsúlya olyan üzenetet hordoz, hogy nem menekülhetünk el a realitások és az érzéseink elől, a belső üresség érzését mások nem pótolhatják, nem tölthetnek fel. Teremtsünk tiszta és új alapokat, amelyekre hosszú távon építkezni tudunk. Ha kell, most váltsunk stratégiát! Vannak jegyek, amelyek 10 centivel feljebb szeretnek lenni a földtől, ők jobban ki vannak téve ennek az időszaknak, nehezebben találják a helyüket. Legfőképpen a tűz (Kos, Oroszlán, Nyilas) és levegő hangsúlyú emberek (Ikrek, Mérleg, Vízöntő), akik most inkább szenvednek.

Január 18-án a Vénusz átlép a Vízöntőbe, a Nap pedig 20-án követi, ami adhat egy is könnyedséget, ám a tűz elem megérkezésére még január 26-ig várni kell, amit a Mars Nyilas jegybe lépésével “lobbant” majd be. Addig is találjuk meg a föld-víz egyensúlyunkat, amely egy rendkívül termékeny periódust is elhozhat, megalapozva egy stabil jövőt!

Föld és víz

Németvölgyi-Nagy Renáta