Drámai változások – Jupiter/Plútó

A „Nagy Jó” és a „Nagy Rossz” párbaja jut eszembe a napokban bepontosodott Jupiter (a nagy jótevő) és a Plútó (az alvilág ura) kvadrátjáról.  A Jupiter bölcs és szellemi ereje, tudása kapcsolatba kerül a Plútó képviselte mélységekkel, elfojtásokkal. Minél nagyobb az elfojtás, annál több van a meggyőződésből (Jupiter) most. Látókörünk szélesítését (Jupiter) szorgalmazza ez a konstelláció, amelyben az eddig megszerzett tudásunk az elfojtásaink, tagadásaink, árnyoldalaink felismerése által születhet újjá. Az elfojtások vélt előnye, hogy látszólag ártatlanok és jók vagyunk. A félelmeinkkel, a megtagadott „rosszal” való szembenézést kényszerítheti ki a Plútó-Jupiter konstellációja, amely váratlan, drámai helyzetek elé is állíthat.

Új tudásra szert tenni

Vannak rögzült meggyőződéseink, amelyeket felül kell vizsgálni ebben az időszakban, és ami tévedés, azt belátni, elengedni. A Szaturnusz Nyilas jegyében tovább erősíti ezt a tendenciát azáltal, hogy megtanuljuk belátni a hibáinkat. A Nyilas jegyét uraló Jupiter a tudást, magasabb szinten a bölcsességet képviseli. A „guru”, a mi belső bölcs vezetőnk, a Jupiter – mely jelenleg retrográd – azok számára mutat (ki)utat, akik be merik ismerni maguknak, hogy tévedtek. Félelmünk, hogy saját hitünk és tudásunk hibás lehet, arroganciát, sértettséget és ellenállást válthat ki é mindemellett kimeríti az energiáinkat. A tudásunkban lévő világnézet, ítélet elzárhatja az utat, ezért meg kell újulnia. Helyet kell adni annak, amiről nem akartunk tudomást venni, foglalkozni kell vele, mert elhatalmasodik felettünk. A Plútó elmélyíti a válságot, amit már nem lehet áthidalni a régi bevált módszerekkel. Tudomást kell venni azokról az érzésekről, amelyeket jó mélyre száműztünk, és helyükbe magyarázatokat, ideákat kerestünk, hogy státuszunkat bebiztosítsuk, mások elvárásainak megfeleljünk.

A világról és önmagunkról alkotott kép nagyot fordulhat, ha engedjük, hogy a tudás (Jupiter) találkozzon a tudattalan bölcsességgel (Plútó).  Az elfojtásaink megismerése valódi tudás, felbecsülhetetlen kincs! Általuk közelebb kerülhetünk ahhoz az élethez, amelyet szívünk szeretne élni, szemben azzal, amit az értelmünk sugall. Hogy melyik tudás kerekedik felül, szerez hatalmat felettünk, bennünk, rajtunk múlik. A Jupiter-Plútó kapcsolata számomra ezt a párbajt képviseli személyes szinten.

A Plútó lefele húz, a Jupiter kifele hat

Globális szinten is erőteljes, robbanásszerű változásokat hoz a két bolygó találkozása, mely kardinális jegyekben (Mérleg, Bak) lévén aktivitást képviselnek, új kezdeteket és célorientáltságot. A Plútó az alvilág uraként jelölheti a korrupciót, a hatalmi megnyilvánulásokat, destruktivitást, ugyanakkor, mint a legnagyobb transzformációs erőt képviselő planéta, az elfojtásokat, a megtagadottságot a szélsőségek formájában hozza felszínre.

A Jupiter óriásbolygóként a gazdagságot szimbolizálja, a növekedést, a terjeszkedést (pl. külföldi kapcsolatokat, tanulást) képviseli, a szerencse és az örömök jelölője. A két bolygó együttesen óriási átalakító erőt képviselnek. Mivel hatásuk ellentétes, a Plútó lefele húz, a Jupiter kifele hat, így ami már lehúz, pusztít, rombol el kell engedni, hogy a növekedés (Jupiter) útját feloldjuk és a haladás felé mozdulhassunk. Azokban az országokban lehetnek drámai aktivitások, ahol kulturálisan nagy elfojtások vannak az emberekben.

Kényszerű irányváltások

Személyes szinten sorszerű irányváltásokat jelölhet – összhangban a születési képletünkkel. Leginkább ott, ahol a személyes célok már nem összeegyeztethetőek a külső elvárásokkal.

Legerőteljesebben érintettek lehetnek, akiknek születési képletében Plútó-Jupiter konstelláció van, vagy kulcsfontosságú bolygója (vagy tengelye) esik a kardinális jegyek (Kos, Rák, Mérleg, Bak) kb. 18-20. fokai közé. Mindazok, akik érzik a sürgetést egy drasztikus változás megtételére, azoknak kedvez most ez az időszak. Természetesen függ a személyes helyzetünktől, a személyes horoszkópunk által jelölt hatásoktól és attól is, hogy készen állunk-e egyáltalán a nagy változásra!

A Két bolygó 5-6 évente kerül egymással kvadrátba. Exact Jupiter-Plútó kvadrát:
2016. november 24.
2017. március 30.
2017. augusztus 4.

Németvölgyi-Nagy Renáta