Az erők harca – júliusi energiák

A júliusi bolygóhatások sok feszültséget jeleznek előre, amelyektől nem kell megijedni de oda kell rá figyelni. A feszültség jó oldala, hogy kibillent, felhívván a figyelmet bizonyos hiányosságokra. Az egyik legsarkalatosabb konstelláció a Plútó szembenállása a Rák jegyében haladó planétákkal, Nap, Merkúr, Mars. Júliusra már csak a Mars maradt, ami 2-án vált egzakttá, ám hatása a Bak teliholdig, július 9-ig még érződik. Erős változások és önátalakító impulzusok jellemzik a hónapot.

A Plútó mint leplező

Miről szólnak a Mars-Plútó fényszögek? Az erők harcáról, ami a gyenge és a domináns felünk között zajlik le. A Mars esetében olyan megrekedt erőről, ami nem tudott kifejlődni bennünk, hogy megfelelően tudjuk érvényesíteni érdekeinket, képviselni önmagunkat. Az akarat (Mars) megerősítése tehát a cél és annak tudatosítása, hogy hogyan leplezzük, ellensúlyozzuk saját gyengeségünket, miközben titokban szenvedünk, önmarcangolunk bizonyos helyzetekben.
A Plútó jó leplező, olyannyira, hogy már-már megbénulunk a leplezési manőverben, amely a vizes jegyekben és a Plútóval közösen általában egy tudattalan válaszreakció. Valahogy  így: elfojtjuk, elnyomjuk saját erőnket és mások érdekeit helyezzük előtérbe – elkerülvén a konfliktust.  Vajon miért tesszük ezt? Jó ez nekünk? Nem, de valahol mégis. A Mars gyenge a Rák jegyében és kerüli, illetve kihátrál a konfliktus helyzetekből. Nem áll bele. A vele szemben lévő Bak jegyében a Mars egzaltált, erőben van, ott nagyon is beleáll. Pont az ellenkezője történik. Inkább beleáll, mintsem engedjen a gyengeség(é)nek (Rák). Erősebbnek mutatja magát. A Rákban fordítva, gyengébbnek látszik, mint ami. Az egymással szemben lévő jegyek mindig rámutatnak a másik oldalunkra, amit nem lehet kirekeszteni, csak elfojtani, ha valamelyik oldal erőteljesebb. Nem árt tudatosítani, hogy minden elkerülésben bizonyos rejtett érdekek dominálnak. A gyenge és a domináns oldalunk kiegyensúlyozásában a Plútó játssza a legnagyobb szerepet. Több ismétlődő élményen keresztül tud csak visszarendeződni. Ezért nem kell elégedetlennek lenni, ha nem sikerül ostorcsapásra megoldani. Az akarat megerősítése és a túlkontrollálás elengedése időbe telik. Az erőt az átélt szenvedés adja, ha megbékéltünk vele.

Önátalakítás a fókuszban

A júliusi erőteljes energiát segítik az önátalakítást. Ehhez az kell, hogy mi magunk akarjuk érteni saját belső nyugtalanságunk okát. Tudatosíthatjuk, hányadán is állunk a kezdeményező képességünkkel, az önmagunkért való kiállásban. Ténylegesen a valós konfliktusba állunk-e bele, vagy kifogásokat keresünk, önigazolásokat csak azért, hogy elkerüljük a megterhelő helyzeteket. Az elkerülés, a passzivitás vonzza az agressziót. Ha azonban kiállunk magunkért, nem gyűlik fel a düh  és az agresszió sem, nem válunk áldozatokká.

Elhatárolódni attól, ami megfojt

A világban – ahogyan a kis emberek szintjén, vagyis bennünk – is zajlik a kiegyensúlyozása az elnyomott és a domináns erőknek. Az, hogy ez milyen módon manifesztálódik júliusban nem tudhatjuk előre, kár előre aggódni emiatt. Amit megtehetünk, hogy erőnket ténylegesen az életünk megvalósítására fordítjuk. Itt az idő elhatárolódni mindazoktól, amik felett mások rendelkeznek, ami megfojtja az életünket. Meg kell tanulni elhatárolódni, ami nem eltűnést vagy ellenállást, erőszakosságot jelent, hanem a szabad élet reményében kiállni magunkért, érvényesíteni érdekeinket, még ha ez kellemetlenséggel vagy veszteséggel is járhat.

Július az áttörés hónapja

Az áttörést az Uránusz energiái szimbolizálják, hiszen a Plútó hatására elindult erős változási impulzusokat július 4-től a Merkúr, 16-án a Mars, majd a 18-22-e között a Nap teszi fel az i-re a pontot. Mindez feszültséggel teli időszakot jelez, nő az ingerlékenység, a türelmetlenség, emiatt fokozott a balesetveszély is. Nagyobb előremozdulások történhetnek azok életében, akik megértik az ellenállásban rejlő üzeneteket, konfliktushelyzeteket. A gyenge és a domináns oldal kiegyenlítését a Bak telihold emeli tetőfokára július 9-én, ahol a kicsi-nagy szerepek, a gyermeki-felnőtt, a sebezhető-kemény, az elnyomó-uralkodó helyzetek intenzíven felszínre törhetnek segítve ezzel a továbblépéseket és a tanulási folyamatainkat olyan életterületeinken, ahol a család, a munka, a gondoskodás, a biztonságteremtés és az elismerés fontos szerepeket kapnak az önérvényesítésben.

A fent leírtak általános érvényűek, mindenkire nem lehet igaz, az egyéni sorsunkra rálátást a saját születési horoszkópunk részletes elemzését és megértését követően kaphatunk. Az asztrológia nem helyettesíti a saját életünkbe való beleállást, megvalósítását, nem mondja meg, mit kell tennünk. Életünk megértéséhez azonban felbecsülhetetlen és nagyszerű iránytű lehet, ha nemcsak arra figyelünk, ami kívül zajlik, hanem arra is, ami belül.

Fontosabb bolygómozgások júliusban:
Július 2: Mars-Plútó szembenállás
Július 5. Vénusz átlép az Ikrekbe, Merkúr-Plútó oppozíció, Merkúr-Uránusz kvadrát
Július 6. Merkúr átlép az Oroszlánba
Július 9. Telihold – Bak 17°
Július 22. Nap belép az Oroszlán jegyébe, Merkúr-felszálló holdcsomó együttállás az Oroszlánban.
Július 17-22 Nap-Mars közeledő együttállás, Uránusz kvadrátban
Július 21. Vénusz-Szaturnusz szembenállás
Július 23. Újhold – Oroszlán 0°44′
Július 26. Nap-Mars együttállás (egzakt), Merkúr átlép a Szűzbe

Közelgő események: Bolygóállítás – július 16. vasárnap, Előadás és worksop a horoszkóp 2-8-as házáról.